imengine.public.prod.agp.infomaker.io.

VARDES LEDER: Grenlandsaksjonens enorme arbeid fortjener den største honnør og takk

 Grenlandsaksjonen: I 30 år har mange stilt opp hver uke for Grenlandsaksjonen. Geir Arild Tønnessen (til venstre) har vært med siden starten. Sjåfør Marius Constantin skal kjøre nok et lass til Romania. Foto: Sindre Omenås

VARDEN MENER: Det er en utrolig innsats som er lagt ned av ildsjelene i Grenlandsaksjonen.

Tom Erik Thorsen
Sjefredaktør og adm. dir.
tom.erik.thorsen@varden.no

Publisert: 08.12.2019 19:48
Sist oppdatert: 19:48

I år kan Grenlandsaksjonen markere at det er 30 år siden nyttårsaften 1989, da den første hjelpesendingen kom ned. Siden da har Grenlandsaksjonen sendt over 265.000 familiepakker med mat, sko og klær til fattige familier i Romania og Moldova, fordelt på 267 trailerlass.

LES OGSÅ

Tretti år med hjelpesendinger

Et samarbeid med Hjelpemiddelsentralen har gjort det mulig å sende 7.600 rullestoler, tusenvis av rullatorer og andre hjelpemidler til Romania. Det er blitt bygget et nytt barnehjem, sykehus har fått operasjonsstuer og flere barnehjem er blitt renovert. Verdier for over 375 millioner kroner er blitt samlet inn.

- Jeg tror faktisk at vi har verdensrekord som lengstlevende spontanaksjon, sier Geir Arild Tønnessen i Grenlandsaksjonen.

Som dessverre kan ha rett i det. «Dessverre» fordi forholdene i Romania fortsatt er svært dårlige for svært mange:

- På landsbygda er det fremdeles hest og kjerre som er framkomstmidlet, og det meste har vært «stand by» de 30 årene som er gått siden revolusjonen, sier Tønnessen.

For det var i kjølvannet av de massive omveltningene og dramatikken i Øst-Europa i 1989, som, i Romanias tilfelle, kulminerte med at den kommunistiske diktatoren Nicolae Ceaușescu ble styret og henrettet, at Grenlandsaksjonen startet spontant opp. Og som siden bare har fortsatt og fortsatt. Med mange av de samme ildsjelene. Inkludert Tønnessen selv, som har ledet aksjonen nesten hele tiden.

Det er en utrolig innsats som er lagt ned, kombinert med en sjelden standhaftighet og giverglede. Grenlandsaksjonens enorme arbeid fortjener den største honnør og takk.