112351321.

VARDEN: Tretti år med hjelpesendinger

Onsdag la en ny trailer med julegaver ut på veien mot Romania, og markerer at Grenlandsaksjonen nå har et «trist jubileum».


Sindre Omenås

Publisert: 07.12.2019 20:50
Sist oppdatert: 20:50 

– Da vi kom med de første hjelpesendingene til nyttårsaften 1989, under revolusjonsdagene i Romania, forstod jeg raskt at dette ville bli et langvarig prosjekt. Jeg tror ikke behovet vil bli borte de neste ti årene heller, dessverre, sier Geir Arild Tønnessen.

– Svært givende arbeid

I tretti år har 20-talls frivillige samlet seg rundt langbordet hver mandag for å pakke familiepakker til Romania.

Fattigdom: Utenfor byene er det fremdeles hest og kjærre som er transportmiddelet for de fleste. Her fra 2015, da Varden ble med hjelpesendingene til Romania. Foto: Torbjørn Tungesvik

– Vi føler at vi er veldig heldige som er i en posisjon der vi kan hjelpe, for det er et svært givende arbeid, sier Tønnessen.

Han kan fortelle om møter med håpløsheten, om familier som ikke har noe og om stanken og kulden ved barnehjemmene. Men han kan også fortelle om å bli omfavnet av titals barn i barnehjemmet, som søker kontakt og klemmer. Og om å se hvor mye hjelpen fra Grenland betyr for familier i den rumenske landsbygda.

Hjelpesending: Marius Constantin skal kjøre 750 familiepakker og hjelpemiddel til Romania i år. Foto: Sindre Omenås

Store kontraster

– Alle som reiser på juleshopping til London eller Paris, kan gjerne vurdere å legge turen til București, sier Tønnessen.

Det viser litt av kontrastene i landet.

– De styrtrike har bare blitt rikere. Byene har utviklet seg og veistandarden er bedret. Men på landsbygda er det fremdeles hest og kjerre som er framkomstmidlet, og det meste har vært «stand by» de 30 årene som er gått siden revolusjonen. De fikk kvittet seg med Nicolae Ceaușescu romjulen 1989, men folkene rundt og systemet har fremdeles satt sitt preg på landet siden.

– Jeg frykter det vil ta generasjoner før vi får snudd systemet i Romania, sier Marius Constantin, som er den rumenske sjåføren som skal kjøre jubileumsturen med hjelpesendinger til Bacao-provinsen.

Kvart million familepakker

Siden oppstarten har Grenlandsaksjonen sendt over 265.000 familiepakker med mat, sko og klær til fattige familier i Romania og Moldova, fordelt på 267 trailerlass.

Grenlandsaksjonen: Pakker: I 30 år har titals personer stilt opp hver uke for Grenlandsaksjonen. Foto: Sindre Omenås

Samarbeidet med Hjelpemiddelsentralen har gjort at de har sendt 7.600 rullestoler og tusenvis av rullatorer og andre hjelpemidler til Romania. Pascani har fått nytt barnehjem, sykehus har fått operasjonsstuer og flere barnehjem har blitt renovert

Så langt har Grenlandsaksjonen samlet inn verdier for over 375 millioner kroner.

Naboen vår i Europa

Grenlandsaksjonen: Varden ble med juletraileren til Romania i 2015. Foto: Torbjørn Tungesvik

– Den største undringen min, er at det er så store forskjeller i levestandard selv om vi er så nære hverandre. Dette er tross alt vår nabo i Europa, sier Geir Arild Tønnessen.

Han er imponert over alle de som stiller hver uke for å bidra til arbeidet i Grenlandsaksjonen.

– Det startet som en spontanaksjon i regi av Bøle misjonskirke, men som har blitt brakt videre som en politisk uavhengig organisasjon. Vi kommer fra alle ståsteder, samlet nesten som en livsstil i ønsket om å hjelpe. Jeg tror grunnen til at vi klarer å holde det gående i 30 år, er en felles glede og takknemlighet for at vi klarer å gjøre en forskjell. Jeg tror faktisk at vi har verdensrekord som lengstlevende spontanaksjon.