Infoblad


20.02.2010

Grenlandsaksjonens infoblad januar 2010 kan du laste det ned HERFortvilet sykehusdirektør Dan Panaite i Onesti: Vi handler der vi får kreditt...

I et hardt prøvet Romania strekker ikke pengene til. Hverken for privatmennesker eller staten. Og når det skal strammes inn, på budsjetter som er radmagre fra før, er det de private og fattige som får svi mest. Nå prioriteres akuttbehandling, barn, noe medisiner og lønninger! Nå må pasientene som skal legges inn på sykehuset i Onesti ta med maten sin selv. Og familie blir oppfordret til å komme med mat til sine kjære. "Jeg er mer og mer fortvilet," sier sykehusdirektør Dan Panaite til Grenlandsaksjonens INFO. "Vi må jo klare å løse problemene selv, og vi ser vel bedring på sikt", sier han. "Men uten hjelp fra dere ville vi vært mye fattigere ved sykehuset. Over natten fikk de halvert tilskuddet fra staten til sykehuset. Nå er det kun brød og smør til frokost, og poteter uten kjøtt til middag. "Jeg har bedt pasientene ta med seg mat selv når de kommer hit," sier en fortvilet sykehusdirektør. Så dramatisk reduksjon får flere konsekvenser. Sykehuset kan ta imot færre pasienter, og liggetiden per pasient må reduseres Sykehuset kjører i dag med en beleggs-prosent på 115(!), så man forstår at det kan bli noe kaotiske på sykehuset. - Dette er en situasjon som vi først og fremst må løse selv. Men jeg må bare få sagt hver enkelt giver i Norge et hjertelig takk for den hjelpen som dere gir til oss. Enten det er hjelp med sykehusutstyr, medisiner eller annet.

Uten den hjelpen hadde vi i dag vært svært fattige, sier sykehusdirektøren. Han foreller at sykehuset allerede har opparbeidet seg en gjeld på 1,6 mrd. lei (1 mill. kroner) - et beløp som man i dag ikke har noen mulighet å betjene.

Pasientforsikring

En årsak til reduksjonene av sykehusbudsjettet er innføringen av pasient-forsikring, et system som man bl.a. finner igjen i USA. Der kan private tegne forsikring for mulige fremtidige sykehusopphold: Liggeprisen for private i USA er skyhøy. At et slikt system nå er på vei inn i rumensk sykehussystem kan imidlertid virke skremmende. Kun de rike vil ha råd til slik forsikring, og igjen er det de fattige som lider.

På kreditt

Å leve på kreditt er ingen bekvem situasjon. Og spørsmålet er egentlig så klart at når kreditten stoppes, så er krisen der. Hvilke tiltak som da må settes inn er meget uklart. -Men vi har kreditt i dag. det er det vi vet, sier Dan Panaite. -Men jeg ser et lysglimt i enden av tunnelen, sier han. Men den nye ordningen står vi litt friere til å bruke pengene på det vi selv ønsker, og er ikke så bundet opp lenger av "statlige disponeringer".

Vaskemaskin til Barneavdelingen

Sykehusdirektørens største ønske i øyeblikket er ny vaskemaskin til avdelingen for nyfødte barn. En gammel maskin gikk nylig i stykker, og med over 50 barn på avdelingen til enhver tid, er det i dag meget prøblematisk å holde barnas klær rene. Vi har mange behov, og har lært oss å ta en ting av gangen. Da håper vi vi når lengst, sier han.

 

Mange store gaver til Grenlandsaksjonen!

8.000 kroner fra Trekløveren barnehage i Skien
Trekløveren arnehage i Skien har på sin årlige basar til hjelp for barn i Romania fått inn 8.000 kroner! Nok et fantastisk flott resultat fra denne barnehagen, som arbeider med Romania året gjennom, og hvor alt som lages og stelles til ender opp med en dags basar! Foreldre, besteforeldre, ansatte ved TSS - og alle som vil er hvert år invitert til å komme på basaren. Barnehagen gjennomfører også hver år en "omvendt" adventskalender. I stedet for at barna får ting fra kalenderen som henger på veggen i barnehagen, kommer hvert barn med en pakke i løpet av desember måned og legger inn i kalenderen. Kalenderen åpnes av lykkelige barn i Romania!

"Vi reiser i Europa" ga 1.293 kroner til barnearbeid i Romania

Klasse 6 a på Svendstuen skole i Oslo laget til reiselivsmesse, "Vi reiser i Europa". Foreldre og lærere som stilte opp på skolen denne kvelden fikk oppleve europeiske matretter som elevene solgte, i tillegg til at elevene dramatiserte, arrangerte tombola og Jeopardy. Franskmennene solgte baguetter, italienerne Pizza, tyskerene pølser, grekerne kaker og gresk salat, engelskmennene scones, marmelade og Jelly. Og sist , men ikke minst var det saft og kjeks fra danskene som også fristet med ekte Legoland! Noe for enhver smak, samtidig som familieferien ble bestemt?? Reiselivsmessen innbragte 1.293,50 til Romania, noe klassestyrer Tone Meyer Anthonsen er meget godt fornøyd med!

To elever samlet inn 320 kroner

To elever i klasse 4 A ved Svendstuen skole i Oslo samlet inn 320 kroner til Grenlandsaksjonen på en ettermiddags-aksjon på hjemstedet på Slemdal. Tusen takk jenter!

"Stjerner i Sikte" innbrakte 8 000 kroner

Elevrådet ved Lunde barnsskole i Skien ville gjøre noe for andre barn. Ideen ble klekket ut: Et "Stjerner i sikte"- show for elever, foreldre, besteforeldre, og alle kjente. Klarsignal ble gitt av lærerne, og etter mye øving og "oppstyr" kom dagen med stor D. Gymsalen på skolen ble for liten til arrangementet...!- Med miming til proff musikk var både Pavarotti og ABBA på scenen til kraftig applaus, og det var hæla i taket-stemning blant publikum. Resultatet etter helvannen times show: 8.000 kroner til vennskapsskolen i Onesti! Et flott resultat!!

Over 4 000 kroner fra 2. klasse på Svendstuen Skole!

I klasse 2A og 2B har de arrangert Kringle Kafe hver torsdag i 4 uker fra kl. 11.30 til 12.30. Til den kafeen har man invitert foreldre, besteforeldre og personalet ved skolen. En halv klasse har brukt tirsdag og onsdag til å forberede kafeen. Elevene har også laget trolldeigfigurer for salg. Klasserommet har blitt pyntet med selvlagede duker, ballonger, skilt etc.. Elevene har selv bestemt hvem som skulle stå bak disken, hvem som skulle selge trolldeig-figurene, hvem som skulle være velkomstkomite i garderoben, hvem som skulle være servitører o.l. Elevene har øvd på regler og sanger til underholdning. Torsdag formiddag har gått med til baking av scones. Så når kafeen åpnet ble det servert rykende ferskt bakverk! Egentlig var opplegget et tema i matematikk, der elevene skulle lære om deciliter , liter og penger. Men alle var enige om at pengene ikke skulle gå i egen lomme. Pengene skulle gå til Romania! På fredagene etter kafeen har elevene skrevet om deres tanker rundt Kringle Kafe. Hittil har det kommet inn over 4 000 kroner på Kringle Kafe! Flott!

Tusen takk for gavene!

Grenlandsaksjonen fikk før jul en rekke gaver fra enkeltpersoner, bedrifter og organisasjoner til arbeidet i Romania. Vi takker hjerteligst for støtte. Vi er helt avhengige av slike gaver for å videreføre oppgavene våre. Og vi garanterer varene frem: i fjor hadde vi administrasjonsutgifter på under 2,5 prosent. Det er vi glade for!